Nieuws

 

Kennisbasis slaat brug tussen lerarenopleidingen en katholieke kerk

's-Hertogenbosch – Na een inspirerende dialoog met de Nederlandse bisschoppen is de Kennisbasis Godsdienst/levensbeschouwing RK door de Vereniging van Katholieke LerarenOpleidingen vastgesteld. Namens de bisschoppen nam monseigneur Jan Hendriks, referent voor het onderwijs, het eerste exemplaar officieel in ontvangst.
In gesprek met elkaar is een gemeenschappelijke basis ontwikkeld om toekomstige leraren vertrouwd te maken met de rijkdom van de katholiek-christelijke traditie.

 

Levende traditie
"Met (beeld)verhalen, symbolen en rituelen sta je als leerkracht in een levende traditie van meer dan 2000 jaar. Je kiest, interpreteert en voegt iets toe. Niet altijd omdat je daar bewust voor kiest, soms ook omdat het je toevalt, je jezelf deelgenoot voelt van deze traditie of omdat je geraakt bent door iets of iemand.", zo verwoordt Winfried Roelofs namens het VKLO-bestuur het belang van deze kennisbasis.

 

Van links naar rechts op de foto: Winfried Roelofs: voorzitter VKLO, Mgr. Jan Hendriks: bisschop, referent Onderwijs, Astrid Venes, lid bestuur VKLO, Jan Heijmans, lid bestuur VKLO

 

Basisconcepten
De basisconcepten uit de Kennisbasis godsdienst/levensbeschouwing RK bieden een handreiking om in het bijzondere en in het alledaagse diepere lagen te ontdekken:  betekenis en zin te ervaren. Met de kennisbasis kun je de avontuurlijke reis van het (kinder)leven vanuit verwondering maar soms ook vanuit verbijstering beschouwen en bespreekbaar maken.

Het werken binnen de katholieke traditie van de basisschool en het begeleiden van kinderen in hun morele en religieuze ontwikkeling doet een extra beroep op deze professionaliteit van leerkrachten.

"Nu geven wij het stokje door aan de pabo-docenten om leerkrachten in een pluriforme samenleving anno 2015 te helpen de kennisbasis voor kinderen vorm en inhoud te geven en in het kader van de Akte te verbinden aan herkenbare (katholieke) thema’s."

 

 

 

Download hier het nieuwe boek van VKLO.

Kennisbasis godsdienst/levensbeschouwing RK.

 

 

Agenda

vrijdag 13 maart VKLO bestuursvergadering 9.30 - 11.00 uur FHKE 's-Hertogenbosch
vrijdag 20 maart VKLO algemene jaarvergadering 10.00 - 14.00 uur Congres- en vergadercentrum Domstad Utrecht
woensdag 29 april

VKLO Regio Zuid vergadering 9.30 - 12.30 uur FHKE Eindhoven

vrijdag 22 mei VKLO bestuursvergadering 9.30 - 11.00 uur FHKE 's-Hertogenbosch

 

 

 
Best Business Plan Here
 
     
Design By :VKLO 2014g

© Copyright VKLO.nl 2014. All Rights Reserved.